حسابداران به طور کلی از قوانین و چارچوب هایی تحت عنوان اصول اولیه حسابداری پیروی میکنند. این اصول اولیه حسابداری به زبان ساده شامل قواعدی کلی می باشند. که مبنای کار حسابداری را تشکیل داده و چهارچوب یا الگویی برای ارائه گزارشات مالی دقیق و جامع تعیین میکنند.
به طور کلی آشنایی با این اصول لازمه کار هر حسابداری است. در این مقاله به طور کامل به اصول اولیه حسابداری، مزایا و کاربردهای ان در مدیریت مالی کسب و کارها میپردازیم.
فهرست محتوا
اصول اولیه حسابداری
اصول اولیه حسابداری به زبان ساده عنوان می کند که در علم حسابداری همواره برخی تعاریف به نسبت تعاریف دیگر ارجحیت بالاتری دارند و یک حسابدار قبل از هر تعریف دیگری باید به آن ها مسلط باشد، در ادامه اولین اصول حسابداری را به صورت دقیق مورد بررسی قرار خواهیم داد:
اصل تحقق درآمد
بر اساس اصل تحقق درآمد که یکی از اصول مقدماتی حسابداری است، درآمد باید در زمان تحقق شناسایی شود و نه زمان دریافت وجه نقد. به بیانی دیگر درآمد زمانی شناسایی و ثبت میشود که مالکیت از فروشنده به خریدار انتقال یابد، در این صورت زمان دریافت وجه اهمیت نداشته و تنها زمان ارائه خدمات و یا دریافت کالا است که مهم می باشد. به عنوان مثال درآمد یک مجموعه زمانی ثبت میشود که خدمات یا کالا به مشتریان ارائه میشوند و نه زمانی که قرار داد صورت میگیرد.
اصل افشای کامل
بر اساس اصل افشای کامل و یا Full Disclosure Principle، حسابدار باید تمامی رویداد ها و اطلاعات مالی مربوط به مجموعه را به طور کامل و صریح در صورت های مالی افشا کند. البته این به این معنا نیست، که تمامی اطلاعات باید فاش شوند. پس بنابر این تنها رویدادهای مالی که بر درک و تصمیمگیری آگاهانه خوانندگان تاثیرگذار است، باید به قالب توضیحاتی در صورتهای مالی و یا ضمائم آورده شوند.
اصل تطابق هزینه با درآمد
بر اساس این اصول هر زمان که درآمد حاصل را در سیستم به ثبت می رسانید، باید هزینه های مربوطه برای کسب درآمد را نیز به طور همزمان ثبت کنید. بر اساس اصل تطابق هزینه با درآمد که از اصول اولیه حسابداری می باشد، حسابدار باید در گزارش دوره ای درآمد، هزینه های انجام شده در راستای کسب درآمد را نیز منظور بکند. به نحوی، سود هر دوره عبارت است از تفاوت بین درآمد آن دوره و هزینه های صورت گرفته برای کسب درآمد.
اصل ثبات رویه
طبق اصل ثبات رویه و یا Consistency principle، حسابدار تا زمانی که روشی بهتر از روشی که استفاده می کند نیافته است باید به یا روش انتخابی خود در انجام امور حسابداری پایبند باشد. چرا که سرپیچی از این امر موجب بدست آوردن نتایج متفاوت در فرآیند های حسابداری یک مجموعه میشود . در این صورت تمامی گزارش ها و صورت های مالی آن مجموعه فاقد ویژگی قابل اتکا بودن خواهد بود.
اصل بهای تمام شده تاریخی
بر طبق این اصل، تمامی رویداد های مالی باید به ارزش تاریخ وقوع (نه تاریخ روز) ثبت شوند. با پیروی از این این اصل در آمدها و یا هزینه ها بیشتر از مقدار واقعی گزارش نمی شوند.
عناصر اصلی در اصول اولیه حسابداری
همانطور که گفته شد، حسابداری از اصول و مفروضاتی تشکیل شده است، که با وجود گسترش تکنولوژی های جدید در حسابداری، همچنان بر جای خود ماندهاند. این قوانین، مفاهیم بنیادین حسابداری را بنا می کنند. پایههای علم حسابداری بر هر دو ستون اصول و فرضیات استوار و بر ۵ عنوان است:
سرمایه:
سرمایه شامل وجوه نقد و تمامی دارایی های مالی مجموعه که در راستای توسعه و ثبات مالی آن مورد استفاده میگردد می باشد.
بدهی:
بدهی شامل همه تعهداتی که یک مجموعه در قبال دیگر مجموعه ها دارد میشود. این بدهی ها با توجه به نوع فعالیت مجموعه میتواند به شکل وام، بستانکاری و یا اسناد پرداختی باشد.
درآمد: درآمد شامل مبلغی است که یک مجموعه از طریق ارائه خدمات و یا فروش کالا بدست می آورد می باشد.
هزینهها:
هزینه مبلغی است که یک مجموعه صرف انجام امور مربوط به کسب درآمد میکنند. پرداخت قبوض آب و برق و.. پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان و .. از جمله هزینه هایی است که یک مجموعه متحمل میشود و این امر ممکن است باعث کاهش دارایی ها و یا افزایش بدهی نیز شود. هزینه ها در روز حسابرسی نقش بزرگی را ایفا می کنند.
دارایی ها:
منابعی که در معاملات برای یک مجموعه حاصل میشود:
-
- اسناد دریافتنی
- پیش پرداخت هزینه
- زمین
- ساختمان
- ماشین آلات و تجهیزات
- موجودی کالا
- اوراق بهادار
آشنایی بیشتر با اصول اولیه حسابداری
هدف نهایی هر مجموعه ای از استفاده از اصول حسابداری که با صورت های مالی یک شرکت کامل، سازگار و قابل مقایسه است. این امر تحلیل و استخراج اطلاعات مفید از صورتهای مالی شرکت، از جمله دادههای رو به رشد در یک دوره زمانی را برای سرمایهگذاران آسانتر میکند.
هر شخصی که به عنوان حسابدار یا حسابرس در حرفه حسابداری مشغول به خدمت است، یا قصد ورود به این حرفه را دارد. او باید شناختی از استانداردهای حسابداری به ویژه استانداردهای پرکاربرد داشته باشد.
داستان ساخت اصول اساسی حسابداری از جایی آغاز شد که ثبت های حسابداری در هر موسسه ای می بایست قابل فهم توسط همگان، دارای قابلیت مقایسه و دارای امکان گزارشگیریهای یکسان می بود. به همین منظور بزرگان و اساتید حسابداری دست به کار شدند و روش های حسابداری را یکپارچه ساختند. در نهایت این مفاهیم جامع که می بایست توسط حسابداران اجرا شود را اصول حسابداری نامیدند.
چرا باید اصول حسابداری را فرا گرفت؟
تقریبا همه کسب و کارها به یک حسابدار و یا تیم حسابداری احتیاج دارند. با این وجود این کار به تجربه و مهارت زیادی نیاز دارد.
اصول حسابداری از مهمترین مفاهیم در این زمینه است، که میتوان با نزدیکی به آنها امور مالی را راحتتر انجام داد و در این زمینه تجربه کافی و آگاهی لازم را کسب کرد.
هدف اساسی از فراگیری اصول اولیه حسابداری، توانایی برقراری ارتباط با معلومات اقتصادی، یا زبانی قابل فهم از شغلی به شغل دیگر است.اگر شما هم حسابدار هستید، یا علاقمند به رشته امور مالی و مالیاتی پیشنهاد میکنیم، در دورههای غیر حضوری حسابداری حامی ارقام شرکت و از مزایای آن بهرهمند شوید.
مزایای استفاده از اصول اولیه حسابداری
- برابر سازی سیستم حسابداری
- ایجاد دستورالعمل آشکار و معلوم
- پرهیز از کارکرد سلیقه ای
- قابل استفاده بودن نتایج حسابداری برای همگان
- قابل مقایسه بودن خروجی ها
- میسر کردن وارسی در دورههای مختلف مالی
- قابلیت ارائه به مراکز وارسی یگانه مثل ادارات و سازمان ها
سوالات متداول درباره اصول اولیه حسابداری
1. اصول حسابداری چیست؟
به قوانینی کلی که یک سازمان هنگام گزارش اطلاعات مالی باید از آنها پیروی میکند اصول حسابداری گویند.
2. اصول حسابداری چه کاربردی در کسب و کارها دارد؟
سبب شفافیت در بحث مالی می شود و همچنین مدیران می توانند به کمک آن تصمیمات آگاهانه تری اتخاذ کنند.
3. مفهوم اصل افشای کامل در حسابداری چیست؟
شما موظفید که تمامی واقعیت های مالی خود که ممکن است، روی درک خواننده از صورت مالی تاثیر بگذارد را مطالعه کنید.
کاربرد اصول اولیه حسابداری در مدیریت مالی کسب و کارها
با در نظر گرفتن هدف اصلی اصول اولیه حسابداری یعنی ثبت رویدادهای مالی و مدیریتی یک کسب و کار و ارائه گزارشات قابل فهم و اتکا، میتوان، به اهمیت رعایت این اصول پی برد.
علاوه بر این مدیریت اقتصادی کشورها در سایه شفافیت فعالیت های اقتصادی کسب و کارها، از فساد رها میشود.
به عنوان یک صاحب کسب و کار، با رعایت این اصول میتوانید از بروز اشتباهات فردی و سیستماتیک در کسب و کار خود و بروز زیان های سنگین جلوگیری کنید. درک صحیح شما از دارایی ها، درآمدها و همچنین تعهدات کسب و کارتان به شما این فرصت را میدهد تا در مسیر مدیریت و توسعه کسب و کار خود انتخاب های موفق تری را تجربه کنید.
کلام آخر:
اصول اولیه حسابداری متشکل از فرضیات و اصول حسابداری با هدف مدیریت بهینه رویدادهای مالی در کسب و کارهای تجاری شکل گرفتهاند.
علاوه بر این، محصول نهایی این اصول، استانداردهای حسابداری هستند که به یک دست کردن اسناد مالی واحدهای تجاری و مدیریت بهینه تر اقتصاد کمک میکند. در این مقاله به توضیح اجمالی این اصول پرداختیم و به برخی از کاربردهای آن در حوزه مدیریت کسب و کار اشاره کردیم. برای اطلاعات بیشتر درباره اصول اولیه حسابداری و انجام امور مالی و مالیاتی با کارشناسان ما در ارتباط باشید، یا اینکه ما را در صفحه اینستاگرام حامی ارقام همراهی بفرمایید.