هر کشوری برای رشد، توسعه و پیشرفت خود، اقدام به دریافت مالیات میکند. این مالیات برای مشاغل و افراد مختلف لازم الاجرا میشود. در هر کشور افراد با طبقات اجتماعی و اقتصادی مختلفی وجود دارند. از این رو، طبق قوانین بعضی از موارد معاف از مالیات میشوند. این معافیت مالیاتی سقفی دارد که باعث عدم ایجاد فشار به قشر های ضعیف جامعه میشود.
فهرست محتوا
مالیات چیست؟
نظام مالیاتی در ایران به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم تعیین شده است. در هر کشوری منابع، نیروی انسانی و امکانات وجود دارد. این منابع و امکانات مصرف میشوند. از طرفی نیروی انسانی شاغل در دولت نیز حقوق دریافت میکند. مردم هر کشور نیز باید نسبت به خدماتی که دریافت می کنند هزینه پرداخت کنند. مجریان قانون در کشور ما به درستی آنچه را که باید در انجام مالیات و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده، انجام نمیدهند. همین امر موجب نارضایتی اکثر اقشار جامعه از پرداخت مالیات شده است.
اشخاص حقوقی و حقیقی مشمول پرداخت مالیات
- افراد حقیقی و حقوقی مالک یک ساختمان، زمین یا خودرو
- اشخاص حقیقی یا حقوقی که درآمد از کشورهای خارجی دارند
- اشخاص حقیقی یا حقوقی که درآمد از طریق امور داخل کشور دارند.
اگر شخصی مالیات خودرو را پرداخت نکند، مطابق قوانین جریمه خواهد شد. اگر نسبت به پرداخت جریمه نیز اقدام نکند، بهره مندی بعضی از خدمات اجتماعی نیز برای آنها ممنوع خواهد شد.

هدف از دریافت مالیات چیست؟
البته هدف از دریافت مالیات لزوماً برای ارائه خدمات نیست. گاها دولتها بر اموری که قصد کاهش انجام آنها را در جامعه دارند مالیات وضع میکنند. مالیات اهداف دیگری مانند کاهش تورم هم دارد. با افزایش نقدینگی بین مردم، ارزش پول کاهش پیدا میکند. گاها دولتها، مقدار مالیات را افزایش میدهند، تا اثر کاهشی بر تورم داشته باشد.
معافیت مالیاتی، راهی برای کمک به قشری خاص
با نظر به آنچه بیان شد، قانون گذار تلاش کرده است تا سیاستهای حمایتی وضع کند. به همین جهت، معافیت مالیاتی جزو قانون اعلام شده است. دولت از افرادی که درآمد کم، شرایط خاص یا اموالی با مقدار ارزش مشخص دارند معافیت مالیاتی ارائه کرده است.
لیست اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول طرح معافیت از مالیات
-
تمامی امور مربوط به فعالیت کشاورزی
تمامی اشخاص حقیقی یا شرکت های فعال در بخش کشاورزی کشور از پرداخت مالیات معاف اند.
-
تمامی امور بخش آموزشی و ورزشی
تمام آموزشگاهها، دانشگاهها، باشگاههای ورزشی و مؤسسات غیر انتفاعی دارای مجوز، شامل این معافیت میشوند. مدارس غیرانتفاعی، هیئت امنایی، فنی حرفهای و مؤسسات نگهداری از معلولان نیز از پرداخت مالیات معاف هستند.
از طرفی باشگاههای ورزشی در رابطه با تمامی درآمدهای ورزشی خود معاف از پرداخت مالیات میباشند.
-
معافیت مالی بخش صادرات کشور
تمام درآمد حاصل از صادرات هرگونه خدمت، تولیدات غیر نفتی و محصولات حوزه کشاورزی ایران معاف از پرداخت مالیات هستند.
-
معافیت مالی بخش صادرات کشور
تمام درآمد حاصل از صادرات هرگونه خدمت، تولیدات غیر نفتی و محصولات حوزه کشاورزی ایران معاف از پرداخت مالیات هستند.
-
درآمدهای وابسته به امور گردشگری
تمامی درآمدهای حاصل از فعالیت در حوزه گردشگری برای هتلها و مراکز خصوصی اقامتی و بیمارستانها شامل قانون معافیت میشود. شرط شمول در این قانون کسب مجوز از وزارتخانه مربوطه است.
-
فعالیتهای فرهنگی و هنری
انتشارات مختلف، مطبوعات، فعالان قرآنی و مذهبی با کسب مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از پرداخت مالیات معاف هستند
-
ترانزیت کالا
کالاهایی که صرفاً از کشور عبور می کنند و هیچ تغییری در تعداد آنها نمیشود نیز شامل مالیات صفر میشوند.
-
سپردههای بانکی
سود علی الحساب پرداختی توسط بانکها تا سقف نرخ سود مشخص شده در ماده های ۱۴۷ و ۱۴۸ معاف از مالیات است.
-
صنایع دستی
به دلیلی رشد و گسترش این شغل در مناطق کمتر برخوردار، تمامی فعالیتهای وابسته به آن، از پرداخت مالیات معافاند.
سقف معافیت مالیاتی ۱۴۰۲

سقف معافیت مالیاتی ۱۴۰۲ ناشی از حقوق
حقوق افرادی که کمتر از ۱۰ میلیون تومان است معاف از مالیات می باشد. اگر این عدد بین ۱۰ و ۱۴ میلیون تومان باشد، ۱۰ درصد به آن مالیات تعلق خواهد گرفت. این درصد برای حقوق های بین ۱۴ تا ۲۳ میلیون تومان به ۱۵ درصد می رسد. مالیات حاصل از دریافت حقوق ۲۳ تا ۳۴ میلیون تومانی نیز ۲۰ درصد است. از طرفی اشخاصی که حقوق بالاتر از ۳۴ میلیون تومان دریافت می کنند باید ۳۰ درصد آن به عنوان مالیات پرداخت کنند.
سقف معافیت مالیاتی ۱۴۰۲ ناشی از عملکرد
اگر درآمد تا حد ۲۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان باشد، از پرداخت مالیات معاف است. از ۲۹ میلیون تا ۵۰ میلیون تومان شامل ۱۵ درصد مالیات می شود. درصد مالیات برای درآمد ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان به ۲۰ و مازاد بر ۱۰۰ میلیون تومان به ۲۵ درصد میرسد.
سقف معافیت مالیاتی ۱۴۰۲ خودرو لوکس
قیمت خودرو اگر زیر یک میلیارد باشد معاف از مالیات است. اما اگر ارزش آن تا یک و نیم میلیارد تومان برسد شامل یک درصد مالیات میباشد.خودرو های لوکس با ارزشی میان ۱.۵ تا ۳ میلیارد تومان نیز، ۲ درصد مالیات به همراه دارد. این درصد برای خودرو با قیمتی میان ۳ تا ۴ و نیم میلیارد به ۳ درصد میرسد. همچنین، این درصد برای ارزش بیش از ۴.۵ میلیارد تومان به ۴ درصد افزایش مییابد.
سقف معافیت مالیاتی ۱۴۰۲ درآمد ناشی از اجاره
اگر مالک یک منزل، از اجازه بهای خود سالانه درآمدی کمتر از ۵۰ میلیون تومان داشته باشد، معاف از پرداخت مالیات خواهد بود. اما اگر این عدد به پنجاه میلیارد تومان برسد، مالیاتی برابر با ۱۵ درصد باید پرداخت کند. درآمد مالم ممکن است بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان باشد. در این صورت ۲۰ درصد آن را باید به عنوان مالیات بپردازد. اگر این درآمد به بیش از ۱۰۰ میلیون برسد، مالیات پرداختی به ۲۵ درصد خواهد رسید.
جریمه، راهکاری برای الزام افراد به پرداخت مالیات
طبق قانون اگر اشخاص حقوقی یا حقیقی اقدام به پرداخت مالیات نکنند مشمول پرداخت جریمه خواهند شد. برای مثال جریمه مالیات بر عملکرد، ۲.۵ درصد مبلغ مالیات به ازای هر ماه دیرکرد است. از طرفی میزان جریمه عدم پرداخت مالیات حقوق و دستمزد، ۲ درصد مبلغ مالیات به ازای هر ماه تأخیر است؛ بنابراین بهتر است در موعد مقرر اقدام به پرداخت مالیات خود کنید. پرداخت جریمه در شرایط اقتصادی فعلی کاری اشتباه است.

سخن پایانی:
بطورکلی پرداخت مالیات، عامل ایجاد زندگی بهتر در کشورهاست. اما اینکه این مالیات با عدالت هزینه شود، خود بحث دیگری است. از طرفی مالیات برای قشر کم درآمد جامعه نیز به صفر رسیده و دولت سقفی را برای آن ایجاد کرده است. همین امر، کمکی در راستای بهبود وضع معیشت آنها خواهد بود.
برای اطلاعات بیشتر درباره معافیتهای مالیاتی،سقف معافیت مالیاتی و کلیه امور مالی و حسابداری به صفحه اینستاگرام حامی ارقام بپیوندید. دپارتمان ارتباط با مشتریان گروه حامی ارقام، همواره آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. برای دریافت انواع مشاوره درباره ثبت انواع شرکت، دورههای آموزشی حامی ارقام، همایشها و… با ما در ارتباط باشید.
شماره تماس: 02191302636
ایمیل: Hamiargham2[@]gmail.com